Duurzaam innoveren. Zo pakte Julie Lietaer het aan.
July 31, 2019E-Textiles Research in IMEC-CMST Lab (UGent)
September 16, 2019
Simon Angel nieuw jurylid voor de Textirama Foundation Award
Textirama Foundation wil de verankering met de textiel sterker maken en trekt daarom Simon Angel aan als nieuw jurylid.
Simon heeft een master in Fine Art (Den Haag) en kijkt ook terug op een korte televisiecarrière bij VPRO. Maar wat hem echt drijft, is verandering en hoe bedrijven daarmee omgaan. Als ondernemer werd hij voortdurend geconfronteerd met verandering. Hij specialiseerde zich al vroeg in duurzame mode en textiel en stond aan de wieg van een incubator. Later spinde hij uit naar scale-up activiteiten en coachte hij verandering, groei en innovatie. We hadden een boeiend gesprek over innovatie in textiel. Hierna een paar vragen die we voor u stelden.
Vorig jaar zagen we bij Textirama Foundation veel innovatie in de mode maar veel minder in interieurtextiel. Hoe zou dat komen?
Simon Angel: “Ik ben al sinds 2018 curator van de Sustainable Innovations Area van de beurs Munich Fabric Start. Ook daar zijn veel projecten op mode gericht. De enorme dynamiek van de fashion trekt jongeren aan en dat leidt tot innovaties en spin-offs. Maar die snelheid gaat soms ten koste van diepgang, bijvoorbeeld op het vlak van materiaalontwikkeling. Bij interieurtextiel gaat het vaker over materialen en functionaliteiten. Dat heeft een andere dynamiek en dat maakt het des temeer boeiend. Daarbij komt dat een innovatie niet op zichzelf staat. Je innoveert binnen een bestaande context. Vaak moet je meedenken in termen van productie en moeten machines bijgesteld worden. Maar soms gaat het veel verder en moet je de hele omgeving mee veranderen.
“Innovatie staat niet op zichzelf. Je innoveert binnen een bestaande context.”
Je zegt dat je altijd kijkt hoe je de wereld kan verbeteren met innovatie. Wat bedoel je daarmee?
Simon Angel: “Innoveren is een parcours van vallen en opstaan. Dat vereist een dosis uithoudingsvermogen op een bodem van nieuwsgierigheid en idealisme. Kijk maar naar recyclage. Er is al veel gerealiseerd en tegelijkertijd er is nog heel veel te doen. Eén van de uitdagingen is bijvoorbeeld; hoe krijg je een helder kleurpalet op basis van gerecyclede garens of wol. Wil je dit oplossen dan zul je een technologische innovatie nodig hebben maar ook moeten innoveren in het proces. Met andere woorden, we moeten over het muurtje van een andere discipline kijken. Dat is wat we nog te weinig doen binnen de textielindustrie.”
Waar kijk je naar uit als jurylid?
Materialen en technologie, daar verwacht ik veel van. Op macro- of microniveau, het maakt niet uit. Ik hoop vooral boeiende ideeën te zien, die ik natuurlijk graag zal meenemen in mijn netwerk.
Relevante links
www.simonangel.nl
https://www.munique.blog/en/ (section sustainable innovations)
https://www.munique.blog/en/sustainable-innovations-en/interview-with-simon-angel-curator-of-sustainable-innovations/
Interviews
https://www.youtube.com/watch?v=FOI4QFZNu-w&list=FLxdF1E78Xfd1O-rvPIQhMEg&index=6&t=355s
https://www.youtube.com/watch?v=Ny6P-uCwyrg&list=FLxdF1E78Xfd1O-rvPIQhMEg&index=12
https://www.youtube.com/watch?v=uOrCI73ihUE&list=FLxdF1E78Xfd1O-rvPIQhMEg&index=52