Van innovaties verwachten we meestal dat ze technologisch zijn. Toch zijn het vaak niet-technologische innovaties die een hele markt kunnen beïnvloeden. Denk maar aan de kracht van denim. Che Guevara zei ooit dat jeans meer invloed had dan het rode leger. Jeans werd sociaal relevant omdat het een grote symboolwaarde had. Het was de uiting van het verzet van een hele generatie, gevoed door de influencers uit die tijd.
Vandaag is denim sociaal niet langer relevant. Het staat immers niet meer voor de waarden waarmee jongeren connecteren, zoals onderscheidend zijn, ecologisch transparant en vooral vernieuwend zijn. De leemte werd ingevuld door de athleisure merken (een mix van sportkledij en vrijetijdskledij). Deze beloven een onderscheidend imago, de spannende uitstraling van de coole hiphoppers en controversiële deejays. De kracht van dit nieuwe symbool is te vinden in een innovatieve vorm van co-marketing, gedragen door de media waar jongeren met elkaar connecteren.
De populariteitspoll op Hypebeast staat bol van de athleisure merken.
In zijn pleidooi voor innovatie in de textiel, roept prof. Rudy Moenaert op om ideeën in te sturen rond innovaties in marketing en media die de textiel kunnen promoten. Niet enkel innovaties in product en proces, dus. Als textiel vandaag te weinig sociaal relevant is, dan betekent dit dat mensen er niet mee connecteren, dat ze er de waarde niet van inzien en dat het hun persoonlijkheid niet ondersteunt. We weten inmiddels dat die meerwaarde niet enkel met een weefproces, een materiaal of een ontwerp gemaakt wordt. Die meerwaarde wordt gecreëerd in de perceptie. In de media en de marketing, dus. Maar altijd onder voorbehoud dat ze sociaal relevant zijn.
'INNOVATIES MOETEN SOCIAAL RELEVANT ZIJN'