Elke innovatie begint met een idee of een concept. Veel van die ideeën worden nooit verder onderzocht, laat staan naar de markt gebracht. De fase van de ‘ideation’ is echter onontbeerlijk om tot innovaties te komen. Om die reden reikt TEXTIRAMA FOUNDATION twee awards uit aan concepten en ideeën die nog verder onderzocht moeten worden. De jury oordeelde dat 4 van de aangebrachte concepten voldoende onderbouwd zijn. Slechts twee zullen naar huis gaan met een award en 5000 euro.
Jasnarok is één van de meest opvallende genomineerden. Ze werkt op het snijvlak van mode, ruimtevaarttechnologie en design. Jasna Rokegem is nog maar 27 en droomt ervan om één kledingstuk te vervaardigen dat alle andere overbodig maakt: een kledingstuk dat zich qua vorm en kleur aanpast aan de uiteenlopende fysieke en emotionele behoeften. Ze was op haar jonge leeftijd al keynote op TEDxRotterdam, wist bedrijven als Nokia en NASA te overtuigen van het cross-overpotentieel en vond vorig jaar de weg naar SXSW in Texas. Vandaag is ze naar eigen zeggen op weg naar ‘the next big thing’.
Nee, Lies Fauconnier is niet van kop tot teen getatoeëerd. Ze is zelfs niet extravagant gekleed. Toch is het haar passie voor de wereld van de tattoos die haar op het idee bracht om een instrument te ontwikkelen waarmee je kledij kan personaliseren. “Identiteit is vandaag erg belangrijk,” vertelt ze. “En upcycling is dat ook. Ik denk dat het hergebruiken van textiel boeiender wordt als je het kan personaliseren. Ik ben dus gaan nadenken hoe ik dat kan doen. Tijdens mijn opleiding productdesign heb ik een instrument ontwikkeld om kledij te personaliseren. En omdat de textielwereld me blijft boeien, studeer ik nu ook textieltechnologie.”
Esther Van Schuylenbergh is textielontwerpster en docente textiel aan het KASK in Gent. Vanuit haar fascinatie voor dobby weefsels, ontwikkelde ze een uniek 3D weefsel. Ze deed dat in haar eigen atelier op een eenvoudig handweefgetouw. “De ambacht,” zo verklaart ze, “maakt het mogelijk om verregaand te experimenteren en een aanpak te ontwikkelen die vervolgens naar de industrie kan vertaald worden.” Esther hoopt met de hulp van TEXTIRAMA FOUNDATION een prototype uit te bouwen voor haar idee.
De circulaire economie kan er alleen komen als er een grote gedragsverandering ontstaat, aldus Bram Van Acker, die als psycholoog werkt aan een interdisciplinair doctoraat. Bram Van Acker werkt nauw samen met Sandrine Van der Linden, communicatiewetenschapper en project developer voor het idee. “Er zijn nog veel vragen over duurzaamheid en gedragsverandering,” vertelt Bram. “Wij willen vooral bekijken hoe we kinderen bewuster kunnen maken van de waarde van materialen. Onze hypothese is dat de kinderen de ouders zullen beïnvloeden en daarmee die gedragsverandering zullen mogelijk maken. Met de hulp van TEXTIRAMA FOUNDATION willen we dit onderzoeken in een concreet project.”
Op dinsdag 11 februari worden in het Barco hoofdkwartier in Kortrijk de awards feestelijk uitgereikt. Zal jouw favoriet bij de winnaars zijn? Je kan het zelf meemaken. Meld je aan op onze nieuwsbrief van Textirama Foundation en ontvang een uitnodiging om alles live mee te maken. Wacht niet te lang, het aantal plaatsen is beperkt.