Al in 2017 maakte het vakblad Science gewag van de Twistron. Een internationaal team van onderzoekers aan de universiteit van Texas in Dallas en Hanyang in Zuid-Korea ontwikkelde een technische vezel die in staat is om energie op te vangen. Door de vezel uit te rekken of te twisten ontstaat elektriciteit. De vezels zijn samengesteld uit nanotubes in carbon. Ze zijn hol en 10.000 keer fijner dan een mensenhaar. De nanotubes worden tot zeer lichte vezels getwijnd. Om ze elastisch te maken worden ze over-getwist, zoals je dat kan doen met een elastiek. Daar overheen gaat een coating met een ionisch geleidend materiaal of elektrolyt.
Omdat de vezel een zogenaamde ‘super capacitator’ is, hoeft er geen batterij aan te pas te komen. Testen wezen uit dat een twistron die minder weegt dan een vlieg, in staat is om een led-lichtje te doen branden. Wat houdt ons dan nog tegen? Dr. Ray Baughman ziet de kostprijs van de uitvinding als de enige rem op de verdere commercialisering. De uitvinding zou nochtans de ultieme oplossing voor het energieprobleem kunnen zijn, voegt hij er zelf aan toe. Wie interesse heeft, kan hier het inspirerende artikel in Science lezen. Of het introfilmpje op YouTube bekijken.
Ondertussen werd in Beijing een aanverwante innovatie voorgesteld. Deze onderzoekers hebben een 3D printer ontwikkeld die elektronische flexibele vezels op textiel kan printen. Ze gebruiken hiervoor twee soorten inkt: carbonnanotube voor de geleidende kern en zijde van de zijderups voor het isolerende omhulsel. De inkten worden met een speciale nozzle op het textiel ‘geprint’. Ook hier is geen batterij nodig.
Deze technologie is net als veel andere innovaties op dat vlak op wearables gericht. Ze onderscheidt zich van de andere omdat er geen elektronische componenten op het textiel genaaid moeten worden. De handling is eenvoudiger en zit niet meer ‘bovenop’ het textiel. Dat maakt het interessanter voor diverse toepassingen. Je kan er hier alles over lezen.
Zelf een innovatie-idee voor textiel? Leg je idee voor aan onze jury en je wint misschien de Textirama Foundation award.
Niek De Prest